Stressvrij werken? illusie… of niet?

stressvrij-werken.jpg

Maarten geeft je drie tips die je helpen zo veel mogelijk stressvrij te werken

Zelfs tijdens een heerlijke ontspannen vakantie, zal ons brein stress ervaren. Bijvoorbeeld omdat er net even geen plaats vrij is op het terras of omdat die strandbal net naast jouw ligbed neerkomt… Stress is spanning. Spanning tussen datgene wat jij zou willen en datgene wat er daadwerkelijk gebeurt.

Vakantie of werk, wat is het verschil?

Even wachten op een plaatsje op het terras is niet direct iets om wakker van te liggen, maar het levert wel lichte spanning in de vorm van een ‘he, verdorie’. Omdat je tijdens vakantie over het algemeen redelijk ontspannen bent, kan de stress (over het algemeen) geen vat krijgen en is het voorbij voor we er erg in hebben. Ook komt de stress wat minder voor omdat we doorgaans onze dagen minder ‘plannen’ tijdens onze vakantie. Dat kan op een normale werkdag, achter onze computer of tijdens een overleg, heel anders zijn. Daar hebben we zaken strak gepland en bovendien hebben we met anderen te maken. Het zijn collega’s, klanten en leveranciers van wie wij iets verwachten (of andersom). Of we ervaren dossiers die onvindbaar zijn en mailtjes die we per ongeluk zonder beloofde bijlage versturen. Geen levensbedreigende situaties, maar omdat ze in onze drukke agenda regelmatig voorkomen én er weinig vrije ruimte is, krijgen we weinig kans om deze stress ‘op te lossen’.

Stress als signaal

Voordat we het weten liggen we wakker van een opmerking van een collega, een project dat ons meer moeite kost dan verwacht of een klant die een ‘irrelevante’ vraag stelt. Anders dan onze verwachting, planning of hoop en dus… STRESS! Hoe zou het zijn als je de spanning tijdens het werk niet langer ervaart als stress, maar simpelweg als een signaal? Je kunt leren om er op een ontspannen manier mee om te gaan en een eerste stap is zo gemaakt. Sterker nog er zijn duizenden adviezen om ontspannen te blijven. Het gaat echter heel wat tijd kosten om die met je te delen, grote kans dat dit voor jou en voor mij stress gaat opleveren. Daarom deel ik er 3 met je, zodat je vandaag al kunt ervaren hoe je anders kunt omgaan met stress!

Drie tips om zoveel mogelijk stressvrij te werken

 1. Ontspan!
  Voel je tijdens het werk irritatie, stress of boosheid opkomen? Dan kun je het beste even ruimte maken voor dat gevoel. Het gevoel gaat niet vanzelf weg. Probeer het gevoel niet weg te drukken, maar verdrink er ook niet in. Observeer het gewoon even. Doe even iets aan ontspanning als tegenhanger om de balans te herstellen. Als je stug doorgaat, blijft het gevoel aanwezig en bouwt het langzaam op. Dus: loop even een rondje buiten, eet een gezonde lunch of ga even een uurtje sporten. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je irritatie of ander stressgevoel verdwijnt. Daarna kun je met volle bewustzijn actie ondernemen (die zal vele malen beter zijn zonder dat beperkende stressgevoel in je lichaam).
 2. Laat je niet druk maken!
  Waar maak jij je druk om? Tel even tot 10 en bedenk waarover jij je eigenlijk druk maakt. In veel gevallen zul je merken dat stress voortkomt uit relatief onbenullige dingen. Een printer die storing heeft, een collega die vergeet jou iets te sturen of de klant die tergend traag reageert. Allemaal situaties die je kunt toelaten om jou uit jouw tent te lokken… of… tja, of niet natuurlijk. Dus: neem even afstand (door tot 10 te tellen) en probeer dan eens te lachen en zeg tegen jezelf: ‘Ik ga me hier echt niet druk om maken!’.
 3. Schrijf dingen op!
  De meeste stress ervaren we doordat in ons hoofd allerlei alarmbellen rinkelen over losse eindjes, gedachtes en to-do’s. Het gaat om de behoefte die achter onze stress ligt. Voorbeelden kunnen zijn: ‘ik moet vandaag nog even reageren op die mail’, ‘wanneer krijg ik die tekst aangeleverd zodat ik verder kan’, ‘we zouden echt meer digitaal moeten werken’. Het gaat om dingen waarvan jij vindt dat ze moeten gebeuren. Maar… als jij niets met die gedachte doet, gebeurt er ook niets! Dus schrijf die dingen op en onderneem actie! Er zijn eigenlijk maar drie mogelijkheden:

  1. doe het zelf op het moment dat je er tijd voor hebt
  2. geef feedback aan degene die er iets mee zou moeten doen (in jouw ogen)
  3. geen mogelijkheid voor a of b? Laat het dan los, jij kunt er niets mee en er is niemand anders die er iets mee kan, moet of wil. Waarom zou jij jezelf er dan druk over maken?

Probeer de komende week deze tips uit in de praktijk. Je zult zien dat je leert van een afstandje naar jouw stressprikkels te kijken en door er objectief naar te kijken kun je er beter mee omgaan. En anders is een boksbal op kantoor ook een goed idee!

Wil je meer weten over omgaan met stress? Kijk dan eens naar de training Werkdruk en Stressmanagement, de training Gedoemanagement of de training Mindfullness @ Work. Wellicht zie ik je daar!