Nieuw: Gegevenstypen in Excel

Gegevenstypen-in-Excel.jpg

Met gegevenstypen kun je je tabel automatisch laten aanvullen met online gegevens.

Momenteel zijn er nog maar twee nieuwe gegevenstypen beschikbaar: Stocks en Geography. Maar de verwachting is dat er in de toekomst meer gegevenstypen bijkomen. Met deze nieuwe functionaliteit vul je jouw tabel in een handomdraai aan met relevante gegevens die in dit geval dus betrekking hebben op aandelen of geografie.

Je vindt de optie op het tabblad gegevens in het menu.

Gegevenstypen Excel 1

Wat deze functie doet is de inhoud van een cel in een soort “record” veranderen. Zo’n record heeft een aantal eigenschappen die opgehaald kunnen worden.
Het werkt heel eenvoudig. In dit voorbeeld maak ik gebruik van het gegevenstype Geography. Ik heb een aantal steden op een rijtje gezet en deze opgemaakt als tabel (knop in menu Start).

Gegevenstypen Excel 2

Selecteer nu de tabel en klik in het menu Gegevens op Gegevenstypen-Geograpy. Er verschijnt nu een icoontje voor de naam van de stad. Klik je nu op een stad dan vouwt een pop-up uit met informatie over die stad.

Gegevenstypen Excel 3

Rechtsboven in de tabel verschijnt een icoontje om kolommen toe te voegen aan je tabel.

Gegevenstypen Excel 4

Door dit icoontje aan te klikken kun je uit een aantal kolommen kiezen die gekoppelde gegevens ophalen die horen bij de betreffende stad. Het lijkt veel op een soort online ‘verticaal zoeken’ functie.

Gegevenstypen Excel 5

En omdat je in een tabel werkt kun je er vervolgens nieuwe rijen aan toevoegen die meteen de gekoppelde gegevens laten zien.

Gegevenstypen Excel 7

Het werkt ook op landniveau.

Gegevenstypen Excel 8

Momenteel zijn er dus nog maar twee gegevenstypen beschikbaar, maar er zullen er zoals gezegd meer bijkomen. Ik geef je hier nog een voorbeeld van het gegevenstype Stocks.

Gegevenstypen Excel 9

Kortom, een handige functie die hopelijk snel wordt uitgebreid met meerdere gegevenstypen. Als je deze nieuwe functionaliteit combineert met bijvoorbeeld kaartgrafieken kun je er hele leuke dingen mee doen.

Gegevenstypen Excel 10