Windows 10 Wi-Fi Sense: je Wi-Fi delen is dat erg?

blog-wifi.jpg

Met Windows 10 deel je automatisch je WiFi wachtwoorden met vrienden, maar wil je dat wel?

Delen betekent natuurlijk niet dat al uw wachtwoorden op straat liggen. Standaard wordt per netwerk aan u gevraagd of u dit wachtwoord wil delen binnen je contacten.

Wat is Wi-Fi sense binnen Windows 10?

Wi-Fi sense werd voor het eerst geïntroduceerd op Windows Phone. De Windows 10 versie doet in principe precies hetzelfde: het maakt automatisch verbinding met een Wi-Fi netwerk wat verzameld is uit uw contactpersonen. Als een contactpersoon ooit op een bepaald netwerk is geweest en hij of zij heeft er voor gekozen om dat te delen kunt u er direct verbinding mee maken.

Als u tijdens de installatie van Windows 10 gekozen hebt voor de standaard instellingen staat Wi-Fi sense automatisch aan maar doet het niks tot aan de volgende 2 eisen is voldaan:

  • Je moet ingelogd zijn met een Microsoft account. Een lokale account wordt niet ondersteund.
  • Wanneer je verbinding maakt met een netwerk vraagt Windows u of dit netwerk gedeeld mag worden.

Als Wi-Fi sense compleet ingeschakeld is worden de meeste wachtwoorden gedeeld met al uw Outlook.com, Skype, en Facebook contacten.
Gelukkig lijkt het erop dat netwerken die een extra beveiliging laag hebben niet automatisch worden gedeeld, het betreft hier bedrijfsnetwerken die bijv. gebruik maken van een 802.1x EAP beveiliging. Gebruik je een normaal WPA/WPA2 wachtwoord op je bedrijfsnetwerk dan is het verstandig om niet automatisch het netwerk te delen.

Geeft Wi-Fi sense mijn wachtwoorden weer aan gebruikers?

Veel mensen maken zich zorgen dat Wi-Fi wachtwoorden openbaar worden gedeeld met contact personen waar je ooit 1 bericht naar gestuurd hebt.
Het wachtwoord wat gedeeld wordt is niet zichtbaar voor de gebruiker. Het wachtwoord wordt opgehaald van een Microsoft server in een versleutelde vorm en wordt achter de schermen verwerkt. Er zullen altijd manieren zijn voor gebruikers om deze wachtwoorden te vinden op hun computer maar dat is niet iets wat de meeste mensen doen.
Maar hoe belangrijk is uw Wi-Fi wachtwoord voor u. Bij bedrijfsnetwerken is het voor de meeste mensen logisch dat niet iedereen daar zomaar op mag maar in thuissituaties worden de wachtwoorden vaak zonder problemen gegeven. Je zou het argument kunnen maken dat Wi-Fi sense daardoor juist veiliger is omdat je het wachtwoord niet meer zegt en het allemaal automatisch door Windows geregeld wordt.
Microsoft heeft ook aangegeven dat wachtwoorden alleen met directe contacten gedeeld worden. Dus een contactpersoon die 2 stappen van je vandaan is krijgt niet automatisch toegang tot uw netwerk.
Als we dus naar Wi-Fi sense kijken is het niet de meest veilige feature in Windows maar het is ook niet heel erg slecht. Het is een persoonlijke keuze om het te gebruiken en voor de gebruikers die het liever niet aan hebben gaan we nu kijken hoe het Wi-Fi sense kunnen uitschakelen.

Hoe schakel ik Wi-Fi sense uit?

Als u Wi-Fi sense uit wilt schakelen voert u de volgende stappen uit:

  1. Druk op Start
  2. Ga naar instellingen
  3. Ga naar Netwerk en internet
  4. Klik in het linker menu op Wi-Fi
  5. Klik onderaan op Wi-Fi instellingen
  6. Schakel hier de optie uit om netwerken te delen met uw contactpersonen

Nu deelt u niet meer standaard uw internet wachtwoord. Maar andere personen die ooit op uw netwerk gezeten hebben delen dit nog wel. Microsoft heeft het mogelijk gemaakt om er voor te zorgen dat uw netwerk nooit gedeeld wordt. U kunt dit doen door in de instellingen van uw router de tekst “ _optout” toe te voegen aan de netwerknaam. Het kan wel enkele dagen duren voordat bij Microsoft bekend is dat het netwerk niet gedeeld mag worden.

Bron: dit artikel is een vrije vertaling van het door Arstechnica gepubliceerde artikel over wifi-sense