Werken in de cloud met OneDrive

Blog-Werken-met-OneDrive-in-de-cloud.jpg

Wat is werken in de cloud en hoe doe je dat met OneDrive.

Wat is de cloud?

The Cloud‘ is eigenlijk gewoon een ander woord voor het Internet. Het Internet bestaat uit ongelofelijk veel computers die met elkaar verbonden zijn door heel veel kabels, antennes en satellieten. Als je dat probeert te tekenen kom je al snel op een “wolk” (The Cloud) aan verbindingen.

Als je verbinding hebt met het Internet ben je meestal verbonden via een “Provider” een organisatie die de verbinding voor je faciliteert zoals Ziggo, KPN, enzovoort. Op het internet kun je dan via een “Browser” zoals Internet Explorer, Chrome of Firefox, informatie bekijken en lezen.

Het Internet bestaat dus uit heel veel computers die met elkaar verbonden zijn. In die computers wordt heel veel informatie verwerkt en via een browser aan jou getoond. Je kunt ook zelf informatie, documenten, foto’s muziek enzovoort opslaan op één van die computers. Een van de plaatsen waar je deze documenten kunt opslaan is OneDrive.

OneDrive is van Microsoft (OneDrive was eerder SkyDrive en daarvoor Hotmail) en is een klein stukje opslagruimte die Microsoft op een computer in het netwerk van de vele computers op het Internet, voor jou beschikbaar heeft gesteld. Jij kunt daar een stukje opslagruimte huren of een kleiner stukje gratis gebruiken (in mei 2016 is dat gratis maximaal 5 Gb).

Wat zijn de voordelen van werken in de cloud?

Omdat jouw documenten, foto’s en bijvoorbeeld muziek op een klein stukje opslagruimte van het Internet staan, kun je er zelf altijd bij (als je internet verbinding hebt). Als je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s via je smartphone op OneDrive hebt opgeslagen kun je die op je tablet of computer bekijken, zelfs op een computer van iemand anders. Omdat je alle bestanden die je op OneDrive hebt opgeslagen ook kunt “synchroniseren” met je computer, kun je er voor zorgen dat ze niet alleen in de Cloud staan maar ook op je computer.

Zelfs als je geen Internet verbinding hebt, kun je dan wel op je computer bij je OneDrive bestanden. Als je de foto’s zou delen met een ander (bijvoorbeeld een familielid, kennis en/of collega) kan hij/zij deze foto’s ook bekijken. Als je ook je contacten opslaat op OneDrive en je smartphone is defect, gestolen of op een andere manier niet toegankelijk, kun je op een nieuwe smartphone weer verbinding maken met jouw OneDrive en je contacten weer op je nieuwe Smartphone zetten.

Hoe werkt OneDrive?

Als je nog geen OneDrive toegang (account) hebt kun je eerst eens Googelen naar het woord OneDrive. Op de OneDrive pagina kun je je vervolgens meteen aanmelden als je al eens eerder OneDrive toegang (account) hebt aangemaakt. Zo niet dan kun je je gratis inschrijven/aanmelden (Sign in).

Vervolgens mag je een Microsoft account maken door een emailadres te bedenken en in te vullen. Het stukje achter het @ teken is al voor je ingevuld, namelijk @outlook.com. Typ daaronder een wachtwoord en zorg dat je die niet vergeet. Een wachtwoord moet meestal bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en een teken zoals bv # of !.

Vervolgens als je bent ingelogd zie je onderstaand scherm:

Blog OneDrive 1

Nu je bent ingelogd kunnen we een aantal mogelijkheden verder bekijken.

Bestanden opslaan op OneDrive

In het snelmenu kun je navigeren naar bijvoorbeeld “Foto’s” door te klikken op het menu Foto’s of op een ander menu zoals “Gedeeld” waar je kunt zien wat door iemand met jou is gedeeld en wat jij met een ander hebt gedeeld. Als je net bent begonnen met OneDrive zullen beide leeg zijn.

Je kunt meestal terug gaan naar je begin scherm door in je browser (bv Internet Explorer) op het pijltje terug te klikken.

Laten we eerst eens een nieuwe map maken en bekijken hoe je daar een nieuw Word document in kunt opslaan.
Klik op de knop “Nieuw”, je ziet dat je hier kunt kiezen uit het maken van een nieuwe map, Word, Excel, PowerPoint, OneNote notitieblok of zelfs een Excel enquête of een document met tekst zonder opmaak.
Klik om dit voorbeeld te volgen op “Map”.

Blog OneDrive 2

Typ de naam van de map (in dit geval noemen we hem “Oefening”). Je kunt hier meteen al andere personen uitnodigen die dan ook deze map kunnen gebruiken. Maar dat kan later ook nog, zie verderop in dit blog. Klik na het typen van de mapnaam (“Oefening”) op “Maken”. Je hebt nu niet alleen de mappen die al voor je klaar stonden maar ook een zelfgemaakte map.

Blog OneDrive 3

Open de map “Oefening” door er 1 keer op te klikken met de linkermuisknop. Als je dat doet opent de map die nu nog leeg is en we documenten van onze computer naar kunnen “uploaden” en we ons eerste Word document Online kunnen gaan maken.

In deze map kun je bestanden “Uploaden” (van je computer naar OneDrive) of zelfs er in slepen. Dat slepen gaat als volgt:

Zet beide schermen (je browser en Verkenner) naast elkaar in beeld. Maak je browser de helft kleiner en open Verkenner op je computer. Selecteer nu een aantal bestanden in Verkenner en sleep deze (door de linkermuisknop ingedrukt te houden) naar de map “Oefening” in het andere scherm en laat de muisknop daar los. Alle geselecteerde bestanden worden nu “geüpload” naar de map “Oefening” in OneDrive. Tenslotte zie je de bestanden nu ook staan als een afbeelding (van de eerste pagina van elk bestand).

Blog OneDrive 4

Blijf in de map “Oefening” of, als je terug bent gegaan, open de map “Oefening” weer.
Nu gaan we een nieuw Word Online document maken in deze map. Klik linksboven op de knop “Nieuw” en klik vervolgens op “Word-document”. Nu wordt Word Online geopend en kunnen we Online tekst in het document gaan typen.

Blog OneDrive 5

Het document heeft nu nog de naam “Document1”. Klik met de linker muisknop op dit woord zodat je het kunt wijzigen in de naam die jij aan het document wilt geven. Ik noem het “Mijn eerste brief” en druk dan op “Enter” om deze nieuwe naam automatisch op te slaan.

Nu je brief klaar is ga je weer terug naar de map Oefening en zie je het document staan wat je net gemaakt hebt er bij staan.

Om terug te keren naar de map oefening kun je simpelweg het document afsluiten. Maar als je ook de tab “Oefening – OneDrive” nog ziet staan boven in je browser kun je op het kruisje achter de tab met de naam van je brief klikken en zo de browserpagina sluiten.

Blog OneDrive 6

Let op! Als je de tab “Oefening” (of jouw eigen mapnaam) niet boven in je browser ziet staan, ga je terug via de pijltjes ‘vorige pagina’ in je browser.


Nu zie je het gemaakte document staan naast de eerder geüploade documenten.

Documenten of mappen delen

Om een map, foto of een bestand te kunnen delen moet je eerst je mobiele telefoonnummer toevoegen aan je profiel (dit is een extra beveiliging).

 • Klik rechts bovenin op je foto (of het poppetje als je er nog geen foto hebt gezet)
 • Klik op “Profiel bewerken”
 • Klik op “Een telefoonnummer toevoegen”
  • Je kunt hier ook een pasfoto uploaden zie “Afbeelding wijzigen”.
 • Vervolgens wordt gevraagd of je een SMS of telefoontje met een code wilt ontvangen
  • Als je kiest voor SMS ontvang je een SMS met een code die je hier moet intypen waarmee gecontroleerd wordt of jij het echt bent.
  • Als je kiest voor “bellen” ontvang een telefoontje waarbij de code wordt gesproken die je moet intypen (als je bv een vaste telefoon wilt gebruiken zonder sms).

Je kunt een document of een hele map nu gaan delen met een ander, dat gaat als volgt:

Selecteer de map of een document door boven in het document/map een vinkje te zetten en klik daarna op de tekst die boven in beeld verschijnt “Delen”.

Blog OneDrive 7

Nu kun je kiezen voor “Koppeling ophalen”, iedereen die zo’n koppeling van jou heeft kan dan het document zien. Dus als je deze koppeling op bijvoorbeeld Facebook zet kan iedereen die deze koppeling ziet staan er op klikken en het document lezen of zelfs bewerken.

Ik klik in dit voorbeeld voor de knop “E-mail” en kan vervolgens een e-mailadres intypen van de persoon met wie ik het document wil delen. Achter het e-mailadres kan ik kiezen of ik de andere persoon toegang geef voor “Kan bewerken” of “Kan weergeven”.

Bij “Weergeven” kan de andere persoon het document wel downloaden of opslaan maar niet in jouw document werken. Bij “Bewerken” kan de ander ook (en eventueel tegelijk met jou) in het document werken/typen!
De andere persoon met wie je het document gedeeld hebt ontvangt een e-mailbericht met een hyperlink waarop hij/zij kan klikken om jouw document te lezen/bewerken.

Blog OneDrive 8

Nog meer doen in de cloud met OneDrive

Bekijk ook eens de andere mogelijkheden van OneDrive zoals:

 • Email zenden en ontvangen
 • Agenda voor al je afspraken en ook te delen met anderen (samen in 1 agenda je afspraken)
 • Personen (al je contacten met telefoonnummer zodat je die ook weer kunt gebruiken op je nieuwe smartphone)
 • OneDrive (bestanden, foto’s en notities (in OneNote) opslaan van en voor jezelf, maar ook te delen met anderen)
 • Taken (wat moet je allemaal nog doen en wanneer moet het af zijn)
 • Word, Excel, PowerPoint (brieven, berekeningen en presentaties gewoon Online en gratis gebruiken en opslaan in OneDrive
 • OneNote (het digitale notitieblok voor al te aantekeningen, notulen te maken, bila’s en misschien om papierloos te vergaderen
 • Sway (een andere manier om je presentatie en afbeeldingen te presenteren)
 • Docs.com (maak je eigen webpagina en deel deze met de hele wereld)
 • Office (Bekijk de mogelijkheden en abonnementen van Microsoft Office)
 • Bing (gebruik de zoekmachine “Bing” van Microsoft)
 • MSN (lees het laatst nieuws en gebruik koppelingen direct naar je eigen Outlook.com, Store (de Online winkel van Microsoft) direct naar je eigen OneDrive, Skype enz.)

Blog OneDrive 9