Kijk wijzer en vergeet al je goede voornemens!

Kijk-wijzer-goede-voornemens.jpg

Vijf simpele tips voor blijvende verandering en het loslaten van oude gedachtes.

De reden dat je niet snel verandert, is omdat je nog ‘oud’ kijkt. Daar kun je vandaag nog wat aan doen!

Als je nog op dezelfde manier kijkt als je al deed, dan verandert er uiteindelijk niets! We weten inmiddels natuurlijk wel dat voornemens geen enkel verschil maken als we het houden bij het simpelweg uitspreken van een verlangen. Als je daadwerkelijk iets anders wilt, dan zal er echt geen enkele verandering optreden puur door het uit te spreken. Je moet er wel iets voor doen natuurlijk! Actie is tenslotte de sleutel tot succes. Maar wist je ook dat, als je echt iets wilt veranderen, je dat nieuwe gedrag dan ook nog langere tijd actief moet vasthouden? Besef dan ook dat het belangrijk is dat je echt anders gaat kijken. Want de manier waarop jij kijkt bepaalt volledig welk gedrag daar ‘logisch’ bij is.

Minder drinken gaat moeilijker als je ‘helaas geen alcohol meer mag’ en afslanken wordt ook lastig als je ‘geen lekkere tussendoortjes meer mag nemen’. Af en toe een biertje, gaat makkelijker als je ‘gewoon’ gezonder gaat leven en af en toe een lekker glas water pakt in plaats van verslavende alcohol. En slanker worden gaat natuurlijk een stuk makkelijker als je gezonde tussendoortjes gaat nemen en het eten beperkt tot 3 keer per dag. Verander je zienswijze en zie dat jouw biertje eigenlijk gewoon een verslaving is en als je wilt afvallen heeft het zin om in te zien dat je simpelweg te dik bent en dat gezonder eten gewoon fijner is voor lichaam en geest. Je moet oude gedachtes loslaten en die nieuwe inzichten ‘herprogrammeren’. Je hele lichaam zal moeten wennen aan het feit dat je een verandering gaat doorvoeren. Het hanteren van oude gedachtes zoals: ‘een paar biertjes kan geen kwaad’ of ‘zoveel suiker zit daar niet in’ is dan geen helpende manier van kijken. Sterker nog, het is funest als je jezelf serieus wilt nemen!

Met dit in het achterhoofd wil ik je uitdagen om een andere blik op je eigen toekomst te werpen. Hoe kun jij wijzer kijken? Welke nieuwe ‘kijk wijzer’ ga jij aanzetten in 2018?

Vijf simpele tips voor blijvende verandering:

  1. Kies een ‘mantra’ voor jezelf als reminder. Hanteer een korte slogan, eentje die symbool staat voor jouw nieuwe kijkwijze. Voorbeelden zijn: ‘Gezond leven’, ‘Meer focus’, ‘Teamplayer’ of ‘On time!’. Dit mantra hoef je met niemand te delen en hoeft ook voor niemand helder te zijn, als je het zelf maar kunt hanteren als handig geheugensteuntje om blijvend te veranderen.
  2. Denk na over een uitleg van jouw kijkwijze voor je directe omgeving. Familie, vrienden en collega’s zullen vast wel willen weten wat er ‘anders’ gaat, zeker als het een grondige verandering betreft. Bovendien kan het voor jezelf een stok achter de deur zijn als je omgeving weet waar je mee bezig bent. Dus denk na over de manier waarop je jouw omgeving gaat informeren. Voor jezelf is het een uitleg van jouw mantra. Bijvoorbeeld: ‘regelmatig sporten om fit te blijven’, ‘binnen mijn team het voortouw nemen in verandering’, ‘leren van ervaren collega’s of ‘gemaakte afspraken altijd nakomen’
  3. Formuleer je zienswijze positief. Als je er echt achter staat, dan is dat gemakkelijk! Voorkom gebruik van ‘minder’, ‘geen’ of ‘niet meer’ in jouw uitleg. Focus op wat je wel wilt bereiken.
  4. Maak jouw doelen concreet. Voor jezelf is het handig om een concreet doel voor ogen te hebben. Wat is regelmatig sporten bijvoorbeeld? Als dat twee keer per week is, bedenk dan hoe lang je gaat sporten en wat je gaat doen. Ga je minder drinken, hoeveel is ‘minder’ dan?
  5. Reflecteer. Zorg ervoor dat je iedere week even kort terugkijkt op jouw acties. Stroken deze met je nieuwe kijk en ben je daadwerkelijk aan het veranderen? Vier je succes dan even! Gaat het toch niet als gepland? Zoek dan uit wat je weerhoudt om die verandering daadwerkelijk door te voeren.

Bedenk dat je iedere dag weer opnieuw kunt beginnen. Toch ‘een heftige discussie’ met je collega betekent niet dat je ‘ten dode opgeschreven bent’ als je juist meer wilde verbinden met hem/ haar. Je kunt dezelfde dag nog beseffen dat jij je ‘per ongeluk’ toch hebt laten gaan. Je kunt zelfs je excuses aanbieden (al lijkt dat onnodig) en proberen in te zien wat er voor jou te leren valt uit deze situatie. Morgen weer een dag! We zijn gewoontedieren, dus er is niets geks aan terugvallen in oude patronen. Wel aan het simpelweg accepteren dat het niet lukt…

Als bovenstaande voor jou een brug te ver is of je gelooft het gewoon niet… Wacht dan nog even 12 maanden, want dan begint 2019 alweer. Je kunt nu alvast beginnen met nadenken over je nieuwe voornemens!

Ben benieuwd naar jouw veranderingen in 2018, wil je ze delen?
Mijn boek komt eraan, had ik dat al gezegd? Volop aan het schrijven nog, mijn volgende blog gaat daarover.