Efficiënter werken in Office: Gebruik sneltoetsen!

Sneltoetsen Muismat

Het gebruik van sneltoetsen is niet alleen sneller, maar ook leuker en voorkomt RSI.

Je selecteert het woord dat je vetgedrukt wilt maken. Je klikt op een tabblad bovenin het programma. Je klikt op de knop ‘Vet.’ Je klikt met je muis rechts naast het zojuist vetgedrukte woord en je gaat als een speer weer verder met typen…

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel sneller en efficiënter wilt gaan werken. Dat je beseft dat er niet zoveel verschil zit tussen typen of sneltoetsen gebruiken. Dat het gebruik van sneltoetsen niet alleen leuk is, maar ook gemakkelijk is aan te leren en blessures als RSI voorkomt.

 

Waarom sneltoetsen gebruiken?

 • Het is eenvoudig aan te leren.
 • Het is leuk.
 • Het voorkomt RSI.
 • Het maakt je werk veel efficiënter.

In al mijn cursussen, beginners of gevorderd, leg ik altijd een aantal sneltoetsen uit die het navigeren door tekst makkelijker maken. Voor veel sneltoetsen zal je gebruik maken van de CTRL-toets. Probeer de volgende sneltoetsen eens uit. Ze werken in Word, PowerPoint en Outlook, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken bij het typen van een statusupdate in Facebook.

 • CTRL + pijltje naar links of rechts is navigeren per woord
 • CTRL + pijltje naar boven of beneden is navigeren per alinea.
 • CTRL + BACKSPACE is verwijder het woord links van de cursor
 • CTRL + DELETE is verwijder het woord rechts van de cursor.
 • CTRL + SHIFT met pijltjestoetsen is selecteren van het woord (Links/ rechts) of van een alinea (boven / beneden).

Sneltoetsen implementeren in uw dagelijkse werk

Veranderingen zijn moeilijk, zeker als het gaat om gedrag. Om sneltoetsen efficiënt te gebruiken zal je echter je gewoontes moeten aanpassen. De volgende tips kunnen je helpen:

 1. Leg de sneltoetsen in het zicht zodat je ze direct kunt zien als je ze nodig heeft. Handig hulpmiddel hiervoor: de AVK Sneltoetsen muismat.
 2. Stel doelen en beloon jezelf als je het doel hebt bereikt. Stel bijvoorbeeld als doel dat je vandaag tien keer een sneltoets gaat gebruiken en beloon jezelf met een lekkere bak koffie als het gelukt is. 
 3. Bedenk of maak ezelsbruggetjes voor de sneltoetsen. Eigenlijk hoef je de logica van de sneltoetsen alleen maar te beseffen, want Microsoft heeft ze al bedacht voor je! De meeste sneltoetsen kan je herleiden uit de Engelse vertaling van de handeling.
 4. Herhalen, herhalen, herhalen. Ook ik betrap me er regelmatig op dat als ik een bestand wil opslaan, ik eerst klik op het tabblad Bestand. Op het moment dat ik besef dat het sneller kan, ga ik niet verder met de muis, maar terug naar het document en gebruik ik de sneltoets (in dit geval CTRL+S of F12).

 

De meest bekende sneltoetsen op een rij (met ezelsbruggetje)

Sneltoets Functie Ezelsbruggetje
CTRL+B Vetgedrukt maken B van Bold = vet in het Engels
CTRL+N Nieuw document maken N van Nieuw
CTRL+ U Onderstrepen U van Underline= onderstrepen in het Engels
CTRL+P Print huidige document P van Printen
CTRL+ O Open een document O van Openen
CTRL+Z Laatste actie ongedaan maken Z van Zürück = terug in het Duits / Zonder paniek
CTRL+A Alles selecteren A van Alles
CTRL+X Knippen Maak aan de onderste uiteinden van de X een rondje: Een schaar!
CTRL+C Kopiëren C van Copy = kopiëren in het Engels
CTRL+V Plakken V van Velpon (plakstift) of Vastlijmen
CTRL+S Bestand opslaan S van Save = opslaan in het Engels

Bovenstaande sneltoetsen zijn de basis sneltoetsen welke in zowat alle MS Office producten werken. Een mooi begin om te starten met het gebruik van sneltoetsen. En je zal zien, dat smaakt naar meer!

Sneltoetsen muismat Daarom hebben wij voor de meest gebruikte MS Office applicaties de belangrijkste sneltoetsen op een rijtje gezet. Deze kan je vinden op onze handige AVK Sneltoetsen Muismat. Zo heb je de sneltoetsen altijd bij de hand en kan je eenvoudig de sneltoetsen aanleren die je het meest nodig hebt in het dagelijks gebruik. Bedenk zelf ezelsbruggetjes, zodat je het makkelijker kan onthouden en dus efficiënter kunt werken.
Kijk voor meer info over de AVK Sneltoetsen Muismat op www.avk.nl/snel.