Bescherm je privacy op Google

blog-google-privacy-.jpg

Google heeft de wereld veroverd en nu ben jij aan de beurt…

Al je zoekopdrachten worden bewaard door Google en dus onthouden. Er wordt bijgehouden welke pagina’s je bezocht hebt en creëert zo een digitale persoonlijkheid, namelijk JIJ! Google weet dat je interesse hebt in auto’s, dus als je zoekt op ‘Jaguar’ krijg je zoekresultaten over het automerk en niet over een exotisch dier. Gebaseerd op je locatie laat Google ook meteen even zien waar de dichtsbijzijnde autodealer zit.

Google is zo slim om al deze functies gefaseerd te implementeren zodat het bij jou niet overkomt als een grote inbreuk op je privacy. Je ervaart het nu als ‘makkelijk’ en ‘handig’. En het is ook handig om meteen resultaten te krijgen die te maken hebben met je interesses, maar het roept tegelijkertijd een vraag op. Horen we nog wel bij het digitale universum en haar onbegrensde kennis door steeds maar in hetzelfde hoekje te blijven met zoekresultaten gebaseerd op je eigen interesses? Er worden steeds dezelfde restaurants, winkels en reisbestemmingen getoond waar we al eens geweest zijn. Maakt dit dat we niets nieuws meer (willen) ervaren en we kennelijk behoefte hebben aan een kleinere wereld om ons heen? De toekomst zal het uitwijzen.

Om te zien wat je Google allemaal gevraagd hebt, zelfs jaren geleden, kijk dan eens op https://www.google.com/history en log in met je Google account. Om wat meer onder de radar van Google uit te komen is het raadzaam om hier om de zoveel tijd eens je geschiedenis te wissen. Maar je kunt het volgen, ofwel de ‘tracking,’ ook meteen helemaal af zetten bij de instellingen (settings) via de knop rechtsboven op het scherm. Dit is niet hetzelfde als gegevens wissen in je zoekbrowser, het is allemaal gelinkt aan je account. Iedereen kent het wel, je zoekt op internet naar een paar schoenen of een nieuwe auto en in de daarop volgende weken wordt je belaagd met advertenties gebaseerd op die interesses. Misschien handig, misschien irritant, het is aan jou om dat te bepalen. Maar wel handig om te weten is dat je dit uit kan zetten bij de instelingen op deze pagina: http://www.google.com/settings/ads.

Google hangt dit natuurlijk niet aan de grote klok omdat zij afhankelijk zijn van het bijhouden van je surfgedrag en het volgen van je digitale leven. Helemaal stoppen met het gebruik van zoekmachines is nogal drastisch en tegenwoordig haast onmogelijk, maar het kan je gevoel van Big Brother is watching you net even wat verminderen.