10 tips om alert online te zijn

alert online veilig digitaal

AVK is partner van AlertOnline.nl. In het kader van deze samenwerking alvast 10 tips om veilig(er) te internetten.

Alert online tips

 

1. Installeer antivirussoftware

Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet en mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast geregeld je apparaten scannen op infecties, bijvoorbeeld iedere maand. Schakel een eventueel meegeleverde firewall altijd in, zodat het de verbindingen tussen het apparaat en het internet in de gaten kan houden.

2. Installeer steeds de software-updates

Producenten van besturingssystemen, browsers en andere programma’s, zoals Microsoft Office, Adobe Reader en Oracle Java, brengen geregeld updates uit om beveiligingslekken te verhelpen. Kwaadwillenden maken vaak gebruik van deze beveiligingslekken om uw computer binnen te dringen. Hou dus ook uw software up to date en maak waar mogelijk gebruik van automatische updates. Controleer in andere gevallen minimaal maandelijks of updates beschikbaar zijn en installeer deze.

AlertOnline - Thuis en mobiel werken 120x6003. Gebruik sterke wachtwoorden en wissel deze regelmatig

Het gebruiken van een moeilijk te raden wachtwoord voor computers, smartphones, websites en online diensten is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of je wifinetwerk. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, wijzig geregeld je wachtwoorden (bijvoorbeeld ieder jaar), deel ze niet met anderen en sla ze niet op in de internetbrowser of in een onbeveiligd bestand op je computer. Gebruik waar mogelijk two-factor-authentication.

4. Maak alleen verbinding met vertrouwde WiFi-netwerken

Bij openbare en onbeveiligde wifinetwerken kunnen anderen mogelijk zien wat je op het internet doet en welke gegevens je verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens (e-mail, internetbankieren) over netwerken die je niet kent of niet vertrouwt. Versleutel thuis je draadloze netwerk met WPA2 met AES-encryptie om te voorkomen dat kwaadwillenden je internetverkeer
kunnen onderscheppen.

5. Open geen berichten en onbekende bestanden die je niet verwacht of niet vertrouwt

Ontvang je onverwacht een bericht met een bijlage, (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? Gebruik je gezond verstand en ga hier niet op in, zelfs niet wanneer je de afzender kent. Accepteer het bericht alleen als je het van deze afzender verwachtte te krijgen. Spam verwijder je het beste direct.

6. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

Ook apps voor je mobiele telefoon of tablet kunnen malware bevatten. Installeer apps daarom alleen via de officiële applicatiewinkels en gebruik geen illegale kopieën. Kijk ook goed naar tot welke gegevens de app toegang vraagt. Bekijk ervaringen van medegebruikers om je een beeld te vormen van de betrouwbaarheid van de app.


7. Controleer het adres van websites

Controleer het webadres (URL) en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt. Is er geen hangslotje? Vul dan geen gevoelige gegevens in op deze website. Gebruik bladwijzers voor websites die je vaak bezoekt en let extra op bij het openen van verkorte URLs. Deze worden veel gebruikt op sociale netwerken.


8. Sluit pop-ups in je browser af met Alt+F4

Klik nooit op akkoord, ok, de ‘X’ of nee om een pop-up af te sluiten: je kunt hiermee per ongeluk malware installeren. Een pop-up sluit je het beste af via de toetsencombinatie ‘Alt+F4’. Installeer eventueel een pop-up-filter om pop-ups te blokkeren.


9. Bedenk goed wat je met wie deelt op internet

Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Denk dus goed na over wat je wel of niet op internet wilt delen. Scherm je sociale netwerksites goed af en wees selectief in wie toegang krijgt tot je profiel en je gegevens. Laat je je gegevens ergens achter, ga dan na bij welke organisatie je dat doet, hoe lang je gegevens worden
bewaard en aan wie de gegevens nog meer kunnen worden verstrekt. Geef niet meer gegevens dan noodzakelijk is.


10. Gebruik je gezond verstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Wees alert als je iets niet vertrouwt of niet kent.

AlertOnline - Vertrouwelijke notitie 468x60