Klaagvrij het nieuwe jaar in!

klaagvrij.jpg
Klagen is mens eigen maar zeker niet bevorderlijk voor de sfeer, zowel thuis als op het werk.

Wat is Klaagvrij Leven?

Als je oefent met Klaagvrij Leven gaat het er niet om dat je 100% Klaagvrij bent. Het draait om de vraag: Wat komt er voor klagen in de plaats, ook in gedachten, terwijl ik wel oprecht blijf? Sinds twee jaar beoefen ik een Klaagvrij Leven. Het heeft me nu al opgeleverd dat ik mijn behoeften serieus neem en dat duidelijker communiceer. De contacten zijn waardevoller geworden en ik durf me kwetsbaarder op te stellen. Verder geef ik mezelf of anderen minder vaak de schuld, blijf ik juist nieuwsgierig naar beweegredenen en dat brengt me een stuk verder.

Meer succes met een Klaagvrij team

De afgelopen tijd heb ik gezien wat het oplevert als een team besluit minder te klagen. Het biedt veel inzichten en samen bereikt men meer succes. De drie grootste inzichten die ik in mijn persoonlijke beoefening kreeg, zijn:

1. Als je klaagt is er een verschil tussen de realiteit en jouw verwachting.

2. Klagen begint vanuit een gevoel van ongemak.

3. Onder klagen zit een behoefte.

Met mijn opgedane ervaringen en kennis help ik mensen graag om in enkele stappen een Klaagvrij nieuw jaar in te gaan. Hierbij deel ik enkele tips alvast.

Klaagvrij Nieuwjaar

Als je niet langer meer wilt lopen klagen zul je een andere afslag moeten nemen. En dat begint bij ieder individu. Eén teamlid kan hiermee beginnen en volharden in de oefening en steeds meer mensen om zich heen inspireren hetzelfde te gaan doen. Dwing nooit af dat een ander Klaagvrij moet communiceren maar oefen er zelf op een speelse manier mee zodat het zichtbaar plezier doet en aanstekelijk werkt.

Tips voor een Klaagvrij nieuwjaar

1. Laat plezier een rol spelen bij je besluiten
Vaak zijn we geneigd om besluiten eerst goed te overdenken. We zijn het gaandeweg kwijtgeraakt om in de praktijk te mogen ondervinden wat er wel en niet werkt. Probeer eens een maandje wat meer te experimenteren, plezier een grote rol te laten spelen en ondervindt met elkaar wat prettig werkt en wat niet. Kijk voor meer inspiratie eens naar het filmpje van de Vrije Denkers.

2. Zeg geen sorry meer voor elk wissewasje
We zeggen sorry zodra we in het schulddenken beland zijn. We geven onszelf dan de schuld. Als je liever niet bij een vergadering aanwezig wilt zijn omdat je geen toegevoegde waarde kunt zijn, ben je een stuk zelfverzekerder als je dit zonder sorry vertelt. Onderzoek gewoon eens wat er met je gebeurt als je een week geen sorry zegt (maar wel oprecht blijft!).

3. Communiceer helder
In navolging op het voorgaande is het fijn om met minder woorden ter verontschuldiging van jezelf, te zeggen wat je nodig hebt. Ook is het prettig voor anderen te weten waar je niet goed in bent en geen plezier van hebt. Misschien zijn er anderen in jouw team die die taken heel graag overnemen.

Gezond gedrag een mooier resultaat

Oefenen met Klaagvrij Leven zorgt ervoor dat mensen zichzelf waardevol gaan vinden, luisteren naar hun eigen en elkaars behoeften en die serieus nemen. Dat impliceert gezond gedrag voor onszelf. En omdat het een veel groter effect heeft dan dat stijgt onze levenskwaliteit ermee. Gezond gedrag tijdens de (werk)dag geeft ons namelijk energie en zorgt ervoor dat we ook weer oog hebben voor onze medemens! Mijns inziens levert het op termijn zelfs een lager ziekteverzuim op.

Training Klaagvrij Werken bij AVK

Aandacht voor wat je nodig hebt met elkaar, luisteren naar je onderbuikgevoel en constructief communiceren kun je leren. In de dagtraining Klaagvrij Werken leren we je de basisprincipes waarmee je een goede start maakt.

Neem voor meer informatie contact met ons op. We helpen je graag verder!